Superior d.o.o jedna je od najprepoznatiljivijih poljoprivrednih kompanija kako u Srbiji, tako i u celoj jugoistočnoj Evropi

Istorija

Superior d.o.o. je porodična kompanija koju je osnovao naš cenjeni dr Ivo Đinović početkom 1993. godine. Ovaj naučnik, selekcioner bilja, genetičar i najpoznatiji stručnjak na prostorima jugoistočne Evrope ostvario se u domenima povrtarstva, ali i ratarstva i voćarstva.
Upravljački kadar kompanije Superior d.o.o.  čine i njegovi sinovi, mast. inž. polj. Nebojša Đinović, kao izvršni direktor preduzeća i mlađi sin, Goran Đinović, kao tehnički direktor u preduzeću.
Tokom devedesetih godina dr Đinović je, zahvaljujući svom višedecenijskom iskustvu, radio na selekciji povrća, što je do svih ovih godina i bio osnovni pravac razvoja Superiora. Od 2000-ih godina Ivo počinje da radi i na selekciji voća, više kao hobi, ali koji se jako brzo razvio i u priliku za biznis. Od 2009. godine Superior d.o.o. počinje aktivno da se bavi voćarstvom i da svoju prodajnu ponudu sadnica povećava u broju i asortimanu zahvaljujući laboratoriji za kulturu tkiva. Danas je naša firma jedna od najprepoznatljivijih imena u poljoprivredi, kako u Srbiji, tako i u celoj jugoistočnoj Evropi.

Ključni događaji u razvoju Superior d.o.o.

  • 1993. preduzeće je osnovano u Velikoj Plani;
  • 1998. je registrovana najpopularnija i najprodavanija paprika Slonovo uvo;
  • 2002. postaje pionir u direktnoj prodaji u poljoprivredi;
  • 2007. usvojen je ISO standard;
  • 2008/09. kompanija otvara prvu privatnu laboratoriju za kulturu tkiva, što je omogućilo masovnu proizvodnju voćnih sadnica;
  • 2010. postaje najveći proizvođači sadnica aronije i borovnice;
  • 2012. uvodi se u proizvodnju i druge voćne vrste kao što su kupina, malina, brusnica;
  • 2015. Dr Ivo Đinović dobija Sretenski orden za zasluge u poljoprivredi;
  • 2018. proslavlja se 25 godina poslovanja na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu.

Ovom prilikom želimo i da se zahvalimo svima koji su sarađivali sa nam i na bilo koji način doprineli razvoju Superiora.

Superior i voćarstvo

 Superior d.o.o. počeo je sa radom u voćarstvu 2009. godine kada se u Srbiji pojavila aronija. Bila je  prva kompanija koja je počela proizvodnju sadnica aronije i njenu masovnu distribuciju, uključujuci i prodaju „ključ u ruke“.
Zahvaljujući ekspanziji voćarstva u Srbiji, stvorili su se uslovi za rad na istraživanjima u kloniranju sadnica In Vitro tehnologijom. Nakon aronije počela je proizvodnja visokožbunaste borovnice istom tehnologijom.

Superior d.o.o. u voćarstvu je direktno vezan za našu In Vitro labaratoriju gde se stvaraju sve naše sadnice voća. To je brend koji obuhvata selekciju i ukrštanje voćnih vrsta kao i njihovo umnožavanje u laboratoriji. Uz pomoć velikog iskustva biologa Nenada Nikolića, Superior d.o.o. je postala prva kompanija u Srbiji koja se bavi sopstvenom proizvodnjom sadnica borovnice.
Biljke se posle In Vitro labaratorije neguju u klima komorama a zatim se prenose u plastenike na aklimatizaciju. Sadni materijal se prenosi u saksije i mašinski sadi u pažljivo pripremljeni supstrat.