O vlasniku i plantaži borovnice

vrnjacka banja sadnice

Milan Mijatović je mladi privrednik koji svoj trenutni biznis želi da zameni proizvodnjom borovnice. On živi i radi u Vrnjačkoj Banji, a plantaža je podignuta u Ruđincima, nedaleko od firme VODA VRNJCI.

Tip zemljišta je glinovita ilovača. Idealno zemljište tipa glinovite ilovače u proseku sadrži oko 35% gline, 30% prašine i 35% peska. Uzimajući u obzir tip zemljišta, tim stručnjaka iz Superiora odlučio je da se sadnja obavi na bankovima. Pravljenje bankova kao i sama sadnja su izvršeni na proleće 2018. S obzirom da se radi o nadmorskoj visini od oko 220 m, odlučeno je da se posadi kombinacija ranih sorti na čelu sa sortom Duke koji zauzima i najveći procenat, a kao prateće sorte posađene su Hannah’s Choice i Earlyblue. U pitanju je površina od 1 ha sa 3000 posađenih sadnica borovnice. Na plantaži su postavljeni stubovi za protivgradne mreže kao i sistem za navodnjavanje. U budućnosti se planira i pokrivanje bankova mulch-om od četinara. Ovim će se duže zadržati vlažnost zemljišta i smanjiti potrošnja vode prilikom zalivanja.

Želja vlasnika je da proširi plantažu u bliskoj budućnosti i da se sa većom količinom ploda priključi lokalnim proizvođačima kako bi zajedno plasirali svoju robu.

Klimatski uslovi lokaliteta

Vrnjačku Banju karakterišu osobenosti umereno-kontinentalne klime. Leta su umereno topla, a zime umereno hladne. Srednja godišnja temperatura je 10,3oC. Prosečna relativna vlažnost vazduha iznosi 73,7%. Najsuvlji je mesec avgust, a najvlažniji decembar. Srednja godišnja količina atmosferskog taloga u Vrnjačkoj Banji iznosi 779,2 mm.

Oblačnost u Vrnjačkoj Banji nije velika. Prosečna oblačnost iznosi 55%. Razlika izmedu najvedrijeg (avgusta) i najoblačnijeg (januara) meseca je znatna i iznosi 35%. Vedrih dana u godini, sa srednjom oblačnošcu ispod 20%, godišnje je oko 80. Planinska uzvišenja oko Vrnjačke Banje zaklanjaju je od jakih vetrova. Vetrovitih dana ima u februaru, martu i aprilu. Veliki broj dana u godini je bez vetrova, oko 170.