O vlasniku i plantaži borovnicesadnica-borovnice

Milan Milinić živi i radi u Aranđelovcu i bavi se pekarstvom. Pored svog posla odlučio je da se bavi i proizvodnjom borovnice. Ideja mu je bila da proizvodi nešto što može da iskoristi i u svojoj primarnoj proizvodnji ili bar deo toga. Naime, ceo projekat je išao preko lokalne poljoprivredne apoteke. Superior doo je bio proizvođač i prodavac sadnica borovnice i izvođač radova na parceli. Urađena je priprema terena i pravljenje bankova za sadnice.

Lokacija plantaže je selo Kopljare, nadomak Aranđelovca. Plantaža borovnice se nalazi na nadmorskoj visini od oko 190 m. U dogovoru sa stručnjacima iz Superiora odlučio je da posadi sortu Duke. Za početak, na jesen 2016. godine je posadio 1800 sadnica. Zadovoljan saradnjom i kvalitetom usluge i sadnog materijala, odlučio je da godinu dana kasnije proširi svoju plantažu za još 1000 sadnica borovnice.

U krugu svoje plantaže je napravio akumulaciono jezero iz kog se koristi voda za navodnjavanje sadnica. Prinos u prvoj berbi 2018. godine je bio 1 kg po žbunu.

Klimatski uslovi lokaliteta

Kopljare se nalazi u opštini Aranđelovac koja pripada Šumadijskom okrugu. Nalazi se u centralnom delu Srbije. Opština Aranđelovac se nalazi u podnožiju planina Bukulje i Venčac. Klima je kontinetalna sa blagim prelazima između godišnjih doba. Prosečna temperatura leti iznosi oko 22°C, sa malo padavina. Godišnje prosečno ima oko 200 suvih dana. Broj vedrih dana i mestimično oblačnih je oko 200 dana godišnje. Prosečna godišnja vrednost relativne vlažnosti vazduha je 74%. Najčešći vetar duva iz severozapadnog i zapadnog pravca. Zbog ovakvih klimatskih uslova, preporučuje se izgradnja sistema za navodnjavanje. A podizanje proitivgradne mreže, osim zaštite od grada, omogućava zasenu biljakama.