O našem rasadniku

Superior vam se sa ponosom predstavlja kao proizvođač voćnih sadnica bobičastog voća. Prioritet je proizvodnja sadnica borovnice i naša vizija je da svakom pojedincu i plantaži obezbedimo mogućnost da je uspešno uzgaja. Naš rasadnik je izgradio reputaciju zasnovanu na kvalitetu, poverenju i inovacijama, a fokus je proizvodnja zdravog sadnog materijala uz pomoć novih i proverenih metoda umnožavanja koje se koriste svetu i primenjuju se kao inovativna rešenja a mi ih ostvarujemo uz pomoć laboratorije za kulturu tkiva.

Tim stručnjaka je odabrao sorte za koje znamo da će najbolje uspevati u našim klimatskim uslovima. Sve sadnice u našoj ponudi smo sa puno brige stvarali i odgajali. Radimo na usavršavanju svake godine kako bi smo poboljšali našu opremu i organizaciju u želji da ponudimo veći broj sadnica i različitih sorti.

Cilj nam je da vam pružimo jasne i jednostavne informacije putem naše veb stranice kako bi lakše doneli odluku da li želite da u svojoj bašti imate po koju sadnicu borovnice ili pak započnete ozbiljnu plantažu.

Najnoviji rasadnik je oformljen na osnovu dugogodišnjeg iskustva rada sa biljkama ali i onim stečenim obilaskom, studiranjem i učenjem od najboljih evropskih. Oformljen je 2018. i specijalno odabran i prilagođen borovnici. Smešten je u dolini koja se nalazi između dve reke i  koja daje obilje kvalitetne vode za zalivanje. Ruža vetrova je takva da suši list posle zalivanja i onemogućava razvoj bolesti. Još jedna prednost ove lokacije je da kasni prolećni mrazevi, kao i rani jesenji, su retki zbog ovakvog geografskog položaja.

Osnova rasadnika je u drenažnim kanalima koji se sastoji od sloja šljunka pokrivenim agrotekstilom koja sprečava zadržavanje vode i rast korova. Supstrat koji koristimo za punjenje saksija se pravi po  formuli i predstavlja smešu određenog procenta treseta, perlita i agroblen đubriva. Prilikom presađivanja mladih sadnica koristimo JAVO mašine koje svaku saksiju pune adekvatnom količinom supstrata sabijenim istim pritiskom. Navodnjavanje obavljamo veštačkom kišom, čiji sastav prethodno proveravamo specijalnim aparatima radi prilagođavanja odgovarajućeg EC i pH vrednosti potrebnoj borovnici. Na ovaj način obezbeđujemo proverene preduslove za proizvodnju dobrog sadnog materijala.