BRUSNICA

Morfologija

Američka ili pitoma brusnica je polegli zimzeleni žbun. Listovi su kožasti, celog oboda, naizmenično raspoređeni na grančicama koje su u osnovi odrvenele. Preko leta lišće brusnice je tamno zeleno i sjajno, a zimi, tokom perioda mirovanja, lišće gubi hlorofil i postaje crveno. Cvetovi su svetloružičaste boje sa sraslim kruničnim listićima. Stoje u uspravnom položaju oborenih glava, tako da je ona samooplodna do delimično samooplodna vrsta. Plodovi su okrugle, crvene bobice sa ostatkom čašice na vrhu, slatko-kiselog ukusa, koji podseća na ukus kisele jabuke.

Uslovi za sadnju i sadnja

Da bi se obezbedio normalan rast i razvoj brusnice pH vrednost zemljišta trebalo bi da iznosi od 4,2 do 5,2 sa ocednom i rastresitom strukturom. Tamo gde je pH veći od 5,2 potrebno je da se  u jame doda kiseli supstrat.  Zbog plitkog korenovog sistema neophodno je često zalivanje.  Održavanje niske pH vrednosti zemljišta postiže se prihranjivanjem biljaka amonijum sulfatom.
Sadnice brusnice sade se u prethodno pođubrene jame dubine 20-30 cm. Razmak sadnje između redova je 2,5 m, a u redu 1-1,5 m. Potreban broj sadnica za jedan hektar je od 2.666 do 4.000. Budući da američka brusnica formira stolone, širi se horizontalno po zemlji pokrivajući tlo, poželjno je da se ugrade graničnici kako se ne bi širila i kako bi ostavila prostor za nesmetani prohod mehanizacije i osoblja, tj. kako bi rasla u lejama.

Gajenje

U toku prve godine neophodno je da se održava vlažno zemljište. Ne dozvolite da se koren nalazi u suvom, ali nemojte ni da preterujete sa zalivanjem.
Korov se suzbija okopavanjem, plevljenjem i malčiranjem. Nakon sadnje potrebno je da se zemljište prekrije tankim slojem peska, kako bi se stoloni lakše ožiljavali. Ovakvi oživljeni stoloni, tzv. živići,  formiraće lastare, koji će cvetati i donostiti plodove.
Da bi se ostvario brz rast mladih, jednogodišnjih izdanaka, koriste se azotna đubriva. U drugoj i trećoj godini lastari bi trebalo da rastu uspravno, te se preporučuje prestanak korišćenja ovog đubriva i početak unošenja kompleksnih đubriva sa većim procentom fosfora i kalijuma.
Tokom godina se brusnici, da bi se održala u dobrom stanju, orezuju dugi lastari, ali nikako rodne grane. Posle 2-3 godine brusnica pokrije površinu, tako da nema potrebe za okopavanjem.

Štetočine i bolesti

Najveću opasnost predstavlja gljiva Phytophtora koja izaziva truljenje korena. Svetlocrvene mrlje na listovima su znak da je nastupila pegavost lista (red leaf spot), a što se tiče štetočina, javlja se voćni crv.

Berba i skladištenje

Plodovi se beru pre prvih jesenjih mrazeva. Potpuno zrele bobice su bordo, a seme je braon boje. Plod brusnice može sačuvati svežinu duže od drugog bobičavog voća. Svež ukus zadržava u dobro zatvorenoj posudi i posle dva meseca čuvanja u frižideru.

Lekovita svojstva

Ova biljka je izvor mnogih hranljivih, lekovitih i zaštitnih sastojaka koji se koriste i u proizvodnji lekova. Brusnica je bogat izvor flavonoida (antocijanina), flavonola i proantocijanida. Pored toga sadrži visok nivo C vitamina, provitamina A (kao beta karotin), B vitamina (B1, B2, B3), kalcijuma, magnezijuma, fosfora, kalijuma, arbutina i vlakana. Plod ove lekovite biljke ima jako antioksidantsko dejstvo, a dokazano je da ima i antikancerogeno dejstvo.
Naučna ispitivanja su pokazala da je sok od brusnice efikasan lek protiv bakterije Escherichie coli i da za 20% umanjuje rizik od ponovnog pojavljivanja bakterije. Pored toga dobra je u borbi protiv bakterije „helicobacter pylory“ i gljivice kandide.
Čaj od brusnice koristi se u prevenciji i lečenju svih vrsta bakterija urinarnog trakta. Ova biljka je dobar laksativ, normalizuje rad digestivnog trakta, dobro se pokazala u preventivi i lečenju artritisa, reumatizma, dijabetesa, dijareje, bolesti (infekcije) kože, očiju, protiv gljivica, protiv bolesti jetre, upale grla (ispiranjem), prehlade, kašlja, kamena u bubregu, kancera prostate i urinarnog trakta, poremećaja u kardio-vaskularnom sistemu, raznih urinarnih infekcija, stresa itd. Uopšte biljka brusnica je dobar prirodni antibiotik.