SADNJA BOROVNICE U BANKOVE

Sadnja borovnice u bankove za sada je najčešći način sadnje u Srbiji, daje dosta prednosti i ekonomski je rentabilan. Koristi se u slučajevima gde zemljište nema idealne fizičko-hemijske osobine ili je podložno zabaravanju. Bankovi su odlično rešenje da se sadnice izdignu, a u njima formiraju rupe koje se pune substratom namenjen za borovnice. Ovim načinom sadnje ste obezbedili dobru drenažu i izdignuli ste koren u slučaju zadržavanja vode.

Otežavajuća okolnost je što bankove formiraju specijalne mašine. Prethodno treba dobro pripremiti zemljište, usitniti zemlju podrivanjem, oranjem, tanjiranjem…

Rupe koje se formiraju treba da budu široke, zapremine oko 20 L. Razmak između biljaka je od 80 cm – 1,5 m, kao i pri sadnji direktno u zemlji, distanca između redova je od 2,7 do 3 m.

Prilikom presađivanja potreban je dobar kontakt između korena i zemlje. Izvađenu sadnicu iz saksije i njen koren sa supstratom treba blago rastresti zbog boljeg prijema i boljeg kontakta korena i zemlje. Sadi se plitko, do mesta gde su bile u saksijama.

Mulč se koristi za pokrivanje i nanosi se u debljini od 5 do 7 cm kako bi se sačuvala vlaga i sprečio rast korova. Najbolje je koristiti koru i lomljeno stablo četinara, granulacije od 40 -70 mm.
Vetar može da utiče na prijem mladih sadnica. Dok se ne ukorene, česti vetrovi iz istog pravca ljuljaju sadnice i sprečavaju razvoj korenovog sistema, a takođe može doći i do preloma u predelu korenovog vrata.